Actueel
22/03/2023
Terug naar overzicht

Zelfbediening Liberty Global boven stimulering Vlaamse creatieve sector?

Minister Dalle kondigde vrijdag aan dat de Vlaamse regering beslist heeft om de zogenaamde stimuleringsregeling, die een investering in Vlaamse audiovisuele producties vraagt van mediaspelers die op onze markt verdienen aan audiovisuele content, uit te breiden.

De stimuleringsregeling is inderdaad aan een grondige update toe en dat hier werk van wordt gemaakt, kunnen we alleen maar toejuichen.

Alleen is de voorliggende ontwerptekst een geweldig gemiste kans.

Eerst en vooral zijn de internet service providers (ISPs) erin geslaagd buiten schot te blijven. Dat is onbegrijpelijk. We betalen veel voor ons internettoegang. Via vast internet en wifi thuis en via 4G onderweg. In België betalen we per gigabyte al jaren meer dan elders ter wereld. De enige reden waarom mensen zoveel data willen kopen, is om video te kunnen streamen. Het wordt door de internettoegangsdiensten overigens zelf gebruikt als hoofdargument om hun abonnementen aan te prijzen. Deze internettoegangsdiensten betalen op vandaag echter 0 euro voor de creatie van Vlaamse audiovisuele content. Dit is niet langer te verantwoorden. In de context van de aangekondigde overname van Telenet (de grootste ISP in Vlaanderen) door een Amerikaanse multinational is dit des te meer onbegrijpelijk.

Daarnaast wordt in het voorstel van de Vlaamse regering een mechanisme in het leven geroepen waarbij investeerders een aanzienlijk deel van hun verplichtingen kunnen voldoen via aan zichzelf verbonden vennootschappen. Dat laatste resulteert uiteraard niet in het creëren van bijkomende financiële ademruimte voor een sector die het al ontzettend moeilijk heeft maar resulteert in pure vestzak-broekzak operaties. Dit is geen vooruitgang. Het heeft geen enkele zin om aan de ene kant de financiële bijdrage te verhogen maar tegelijkertijd toe te laten dat die bijdrage wordt voldaan bij aan jezelf verbonden bedrijven. 

Wij roepen de Vlaamse regering dan ook op om de tekst nog eens stevig onder de loep te nemen. Het is nog niet te laat.

Rekening houdend met de al vergaande verticale integratie in ons Vlaams medialandschap, riskeert dit voorstel de vrije marktwerking nog meer te verstoren. Bovendien duwt het onafhankelijke productiehuizen uit overlevingsnoodzaak richting overname door een grote mediagroep, wat de diversiteit van het audiovisueel aanbod niet ten goede komt. De winst die grote telco spelers halen uit de toegang die ze bieden tot audiovisuele content wordt zelfs niet voor een klein deel geherinvesteerd in de productie van lokale audiovisuele content en de tewerkstelling die deze met zich meebrengt.  Onze internationaal gereputeerde audiovisuele industrie en de Vlaamse kijker verdient beter dan dat.

Er moet een gelijke verplichting komen niet enkel voor mediaspelers maar voor alle economische actoren die verdienen aan de Vlaamse consument om mee te investeren in de creatie van lokale content. En die investering kan alleen voldaan worden in producties van in de feiten onafhankelijke producenten. Alleen op die manier blijft onze unieke stem en cultuur overeind in een globaliserende wereld.

Namens de Vlaamse Onafhankelijke Film en Televisie Producenten: Tom De Baerdemaeker (Voorzitter) en An Jacobs (Gedelegeerd Bestuurder)
Namens de Unie van Regisseurs: Gilles Coulier (Voorzitter), Vanja d'Alcantara en Stijn Coninx (Ondervoorzitters)
Namens de Scenaristengilde: Mattias Goovaerts en Raf Njotea (Covoorzitters)