De pers
24/06/2020
Terug naar overzicht

'Kussen met mondmasker tijdens repetities, zonder voor de camera' - De Standaard 9/05/2020

'Kussen met mondmasker tijdens repetities, zonder voor de camera' - De Standaard 9/05/2020

Fictiemakers mogen weer beginnen filmen. Onder strikte voorwaarden, welteverstaan. Die staan samengevat in een protocol.

Opnames voor films en series kunnen weer van start gaan. Mits enkele strenge veiligheidsvoorwaarden: de fictiesector werkte in samenspraak met professor Erika Vlieghe de voorbije weken aan een protocol, dat gisteren werd goedgekeurd door de GEES en ­minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). In een document van twaalf bladzijden staan alle maatregelen samengevat. ‘Algemeen gesproken wordt er een afstand van anderhalve meter in acht genomen, tenzij dat echt niet anders kan’, zegt An Jacobs, gedelegeerd bestuurder van de koepelorganisatie van de Vlaamse productiehuizen VOFTP.

Achter de camera krijgt iedereen een vaste plek waarbij de nodige ­afstand voorzien is. Bij binnen­opnames moet er ruimte zijn voor vier vierkante meter per persoon als het om zittende opnames gaat en tien vierkante meter bij bewegende opnames. Bij buitenopnames zijn die afstandsregels minder strikt. Setbezoeken – van pers of ­investeerders – zijn niet toegestaan. Als ze niet geschminkt worden tussen opnames, zijn de acteurs wel verplicht om mondmaskers te dragen. Ze delen bij voorkeur geen loges of kleed­kamers en stylisten hangen hun kostuums op voorhand klaar.

Voor scènes waarbij het echt niet anders kan, mogen acteurs tijdens de opnames dichter bij elkaar komen dan anderhalve meter. De voorwaarde is dan wel dat ze hun sociale contacten buiten de set strikt monitoren. Alleen contact met hun gezin en ‘uitgebreide bubbel’ van tien mensen is in de periode van die opnames toegestaan. Bij de repetitie van die scènes moeten de acteurs wel een mondmasker dragen. De acteurs mogen wel door visagisten geschminkt worden, ­figuranten krijgen geen make-up. Het is dus niet het moment om zombiefilms te gaan opnemen.

Het protocol ‘Film Productie’ is het eerste van een reeks protocollen die opgesteld worden binnen de cultuursector. ‘Het grote verschil met andere sectoren is dat wij geen rekening moeten houden met een publiek’, zegt Jacobs. ‘Bovendien kunnen we ook buiten werken als dat moet. Een van de belangrijke vuistregels die Erika Vlieghe ons uit de doeken deed, is dat niet het aantal contacten doorweegt, maar de intensiteit ervan.’ De opnames van veel quiz- en andere entertainmentprogramma’s hebben minder hinder ondervonden van de pan­demie. Dankzij plexiglas en andere ingrepen konden de opnames tijdens de coronacrisis meestal doorgaan.