Achter de schermen
06/09/2021
Terug naar overzicht

Goed om weten...

Lobbywerk over de grenzen heen

Heel wat regelgeving wordt geharmoniseerd op Europees niveau. Daarom is het cruciaal om ook bij de Europese Commissie en het Europees Parlement onze stem duidelijk te laten horen. 

 ‘Meet' FIAPF en CEPI: 2 internationale overkoepelende producentenverenigingen. 

FIAPF  behartigt de belangen van 36 producentenverenigingen uit 29 verschillende landen. Het is dé belangrijkste vertegenwoordiger van de economische en juridische belangen van producenten bij de Europese instellingen en WIPO (World Intellectual Property Organization). Naast onafhankelijke producentenverenigingen, is ook de Motion Picture Association (de Amerikaanse studio’s) lid van FIAPF. 

CEPI vertegenwoordigt 21 onafhankelijke en uitsluitend Europese producentenverenigingen, alsook Animation Europe. 

VOFTP is niet enkel lid, maar zetelt zowel bij FIAPF als CEPI in de raad van bestuur, we zijn dus rechtstreeks betrokken bij het gevoerde beleid en het nodige lobbywerk op Europees niveau. Beide organisaties vullen elkaar goed aan en werken nauw samen om de juiste stempel op het EU-beleid te kunnen drukken. Dat gebeurt ook, waar mogelijk, in samenwerking met FERA, FSE en FIA (respectievelijk de overkoepelende verenigingen van nationale regisseurs-, scenaristen- en acteursgilden). 

Het is dus goed om weten dat de open brieven; zoals deze m.b.t. de coronacrisis;  van zowel FIAPF als CEPI mee opgesteld, ondersteund en ondertekend worden door VOFTP. De Vlaamse onafhankelijke producenten, vertegenwoordigd over de grenzen heen.