Open Calls
10/11/2021
Terug naar overzicht

15/12/2021: studiedag over vrouwen in de audiovisuele sector

Sois belle et tais-toi: studiedag over vrouwenrollen in audiovisuele media

Op 15 december 2021 organiseren RITCS-onderzoeksgroep Schrijven, Culturele Studies KULeuven en VUB-Centre for Literary and Intermedial Crossings (CLIC), met steun van het VAF een studiedag over de rol van vrouwen in audiovisuele fictie en non-fictie, voor en achter de camera. 

De bedoeling is om een dynamische dialoog tot stand te brengen tussen mensen uit de praktijk en de theorie van film en televisie over de geschiedenis van vrouwenrollen en wat er vandaag veranderd is en nog moet veranderen. We willen hierbij een aantal zaken aansnijden:

  • De ‘male gaze’ en de manier waarop vrouwen geportretteerd werden en worden in film en televisiereeksen
  • De moeilijkheden maar ook kansen die schrijvers (M/V/X) ervaren om complexere en gelaagde vrouwenrollen neer te zetten
  • Seksisme en geweld tegen vrouwen in de filmwereld
  • Feminisme en activisme in de filmwereld vroeger en nu
  • De confrontatie tussen verschillende generaties vrouwen in film 
  • (Nieuwe) inzichten uit de film- en mediatheorie in tijden van gender, queer en nieuwe vormen van feminisme

In de voormiddag zijn twee keynote sprekers uitgenodigd. Sofie Van Bauwel (Gender- en Mediastudies, UGent) en Teodora Ana Mihai (Regisseur La Civil) zullen respectievelijk vanuit academische en artistieke invalshoek op het thema scherpstellen. Twee onderzoekers van het RITCS, Carly Wijs en Ernest Mathijs, stellen een artistiek onderzoeksproject voor, gebaseerd op de documentaire ‘Sois belle et tais-toi!’ van Delphine Seyrig. 

De onderzoeksdag wordt afgerond met een uitgebreid panelgesprek waarin een diverse groep makers de huidige stand van zaken in de Vlaamse audiovisuele sector onder de loep neemt. Panelleden zijn: Zaïde Bil (documentairemaakster), Jes Van Gaever (scenarist-producer), Michaël Roskam (scenarist-regisseur), Maryam K. Hedayat (TBC). Anke Brouwers modereert het gesprek.

De studiedag vindt plaats in de filmzaal van het RITCS en is gericht op professionele makers, onderzoekers en studenten met een interesse in film, televisie en gender studies. 

Meer praktische informatie en mogelijkheid tot inschrijven volgen binnenkort!